Home Have hækplanter
Have

hækplanter

Tænker du på en bøgehæk, ligusterhæk, laurbærhæk eller nåletræshæk? Du kan altid plante en hæk. Så længe det ikke fryser så hårdt, at jorden bliver for hård. Det er nu, du skal give planten mulighed for at slå gode rødder inden foråret. Men hvad skal du bruge for at plante din nye hæk?

Køb din hækplante med bare rødder

Fra oktober til april tilbydes løvfældende hækplanter som rosenbuske og avnbøge med bare rødder. Da dyrknings- og transportomkostningerne er betydeligt lavere, kan du ofte spare halvt så meget. En række stedsegrønne planter fås kun med rodklump. Potteplanter er lidt dyrere, men kan plantes hele året rundt.

Pas på reserven

Køber du planter med bare rødder? Fejlprocenten for disse er lidt højere end for planter i potter. Sørg for at bestille et par ekstra planter, og sæt dem i et ekstra hjørne af haven.

Fjern gamle planter ved rødderne

Hvis der har været en gammel hæk, er det vigtigt at fjerne den med rod og alt. Jorden er også fattigere, når der har stået planter der. Sørg derfor altid for, at jorden er nyplantet.

Plante direkte eller ensileret

Plant hækplanterne så hurtigt som muligt efter købet, så rødderne ikke tørrer ud. Kan du ikke gøre det? Derefter kan du lave en grøft eller et plantehul, som alle planterne kan komme i. Plant hækplanterne midlertidigt i dette hul, indtil du har mulighed for at plante din hæk.

Sørg for tilstrækkelig fugt og plads

Det er bedst at sætte planterne i en beholder eller trillebør med vand i et stykke tid. Grav et hul, der er 3 gange så bredt og 2 gange så dybt som rodklumpen. Bland den opgravede jord med plantemuld (1/3 plantemuld og 2/3 opgravet jord). Dæk først jorden med et rigeligt lag plantejord, og gør den godt fugtig.

 

Author

Jesse Joronen

Leave a Reply

Your email address will not be published.